Те са ярки, разноцветни и по естествен начин ни хващат окото. Когато се разхождаме из гората или по някоя полянка, това което ще ни отбие от пътя, е яркочервеният цвят на горската ягода или малинка. На пазара, неволно се заглеждаме по дребните плодчета като боровинки и черешки или свежи моркови и домати… Точно в багрилата на плодовете и зеленчуците се крият антиоксидантите.
Преди да разясня, каква е ролята на антиоксидантите, нека кажа няколко думи за свободните радикали. И за тях сме чували, но повече от рекламите на козметични продукти и средства за подмладяване. Рядко се досещаме, че те влияят не само на нашата кожа, но и на всички процеси в нашия организъм. Те са онези молекули, от които произхожда изразът „свободен електрон“. Те притежават по един или повече такива електрони, които си търсят, с кого да се сдвоят. Търсейки си партньор, те го отнемат именно от здравите молекули, които например изграждат стените на нашите клетки, Така разрушават клетъчната мембрана и нарушават функциите на клетката. От там – на органите, а от там и на целите ни системи.
От къде идват свободните радикали?
Те са и винаги са били, навсякъде около нас и вътре в нас. Разликата с миналото е, че сега сме много повече подложени на тяхното влияние:
- От замърсената околна среда – всички, живеещи в градска среда сме под тяхното въздействие
- От неправилно и непълноценно хранене
- От вредни навици – алкохол, тютюнопушене, наркотични вещества, кафе и др.
- От възпалителни и други болестни процеси в тялото
- В резултат на нормалния метаболизъм
- От UV лъчите
- При рязко сваляне и показване на килограми
- При силни емоции – особено в отрицателен план
Тук идва безценната роля на антиоксидантите. И понеже свободни радикали винаги е имало, природата ни е дарила със средства за борба с тях. Антиоксидантът отдава електрон на свободния радикал и по този начин неутрализира неговото действие. Самият той се превръща в свободен радикал при този процес, но по-слаб.
Често ме питат дали можем да предозираме с антиоксиданти. Не съм срещала такъв случай, лично аз. Считам, че те винаги ще ни привличат, когато имаме нужда от тях.
И да обобщим – те са предимно в свежите плодове и зеленчуци:
- Плодове – къпини, малини, ягоди, горски ягоди, годжи бери, арония, касис, червени ябълки, тиква, грозде (най-много има в семките), череши, вишни и др., включително и на прясно изцеден сок или смути.
- Зеленчуци – червени чушки, червен лук, червено зеле, цвекло, моркови, зеленолистни, домати, чери доматчета и др.
- Хранителни добавки – на пазара има най-разнообразни предложения, но моят фаворит е най-мощният антиоксидант Микрохидрин или Н-500, който за различка от останалите антиоксиданти, не се превръща в свободни радикали, след като ги неутрализира, а в хранителни вещества за клетката и вода.
Позволи на вътрешния глас да те води в избора на подходящи за теб антиоксиданти. Позволи си да хапнеш от това, което те привлича!
*В статията съм предоставила линкове към сайта на официалния вносител на Микрохидрин и Н-500 за България – Корал Клуб Интернешънъл. След регистрация ще имаш възможност да пазаруваш с 20% отстъпка за всички продукти от сайта.
Здравето е… красота!