7 златни правила на детокса

Пролет е! Време за ново начало и чудесен период да събудите и пречистите тялото си. И ако нямате любим режим за детоксикация, е добре да прочетете златните правила на детокса, които важат за всеки качествен метод за пречистване. Кои са златните правила на детокса?

👉1. Изберете режим, който можете да спазите
Най-важното правило е да не се надценявате. Режимите за детокс често са предизвикателство. Добре прочетете всичко за детоксикацията, на която сте се спрели – какви храни има, с каква продължителност е. Преценете социалните си ангажименти, натовареността си и храните в пречистващия режим. В противен случай е много вероятно да се провалите в детоксикацията.
👉2. Отделяйте време за почивка
Режимите за детоксикация обикновено означават по-малко храна. А това е предизвикателство за тялото. Често особено през първите дни на пречистването човек се чувства изтощен и отпаднал. Затова се уверете, че имате възможност за почивка. Сънят е също ключов за доброто пречистване.
👉3. Подгответе се за страничните ефекти
Режимите за детоксикация обикновено са стрес за организма. Затова бъдете психически подготвени за възможни странични ефекти като главоболие, гадене, отпадналост, ниско кръвно налягане и други. Те са съвсем нормални можете да ги преборите с почивка и сън, чието значение вече споменахме.
👉4. Пийте вода на стайна температура
Приемът на вода е важен за ежедневието, а не само за детокса. Ако обаче се пречиствате, водата е задължителна. Важно е обаче водата да бъде на стайна температура. Студената вода всъщност забавя лимфния дренаж и пречистването на тялото. Освен това студената вода води до запек и забавя храносмилането. Студената вода всъщност намалява храносмилателните ензими, които тялото произвежда. По-малкото ензими причиняват ферментация в храносмилателната система, което от своя страна води до повече токсини.
👉5. Бъдете умерени с плодовете
Плодовете са полезни, но по време на детокс (а и не само) трябва да се консумират уверено. Твърде многото фруктоза обаче вреди на черния дроб и всъщност не помага за детоксикация на тялото. Ако си правите пречистване, плодовете не бива да са основно хранене. Консумирайте ги между основните хранения.

‼️ Яжте плодове 30 минути преди и поне 2 часа
след хранене ‼️

👉6. Не съчетавайте плодове и млечни продукти
При детоксикация на тялото никога не комбинирайте плодове с млечни продукти. Това води до завишено производство на токсини и задържането им в тялото. Напомняме ви, че доматът например също е плод. Оставете млечните продукти за едното хранене, а плодовете за междинното.
👉7. Спазвайте златните правила на течностите
Течностите са ключови за всяка детоксикация. Затова трябва да запомните следните правила

💥Пийте по 1,5 л вода на ден
💥Пийте само прясно изцедени сокове – моркови, цвекло, ябълка, краставица: те са едновременно пречистващи и засищащи
💥Не пийте кафе, алкохол и черен чай. Пийте билкови чайове, защото те помагат за пречистването на черния дроб