СЕРОТОНИН или (Какво е 5-HTP и как влияе на нервната система?)

5-HTP или 5-хидрокситриптофан е напълно естествено вещество, извлечено от африканското растение Грифония. Приема на 5-HTP води до повишаване нивата на серотонин в мозъка.

Серотонинът, известен още като „хормон на щастието“ помага за регулиране на настроението и поведението. Серотонинът е от ключово значение за добро психично здраве, като контролира съня, паметта, способността за учене, апетита, усещането за болка, телесната температура, настроението, поведението, сексуалното желание, сърдечно-съдовата функция, ендокринния баланс.

Серотонинът е важен за това да сме спокойни и щастливи, да имаме пълноценен сън и стабилна нервна система без депресивни състояния, панически атаки и нервни кризи.

Въпреки че аминокиселината триптофан, от която организмът синтезира 5-HTP, се съдържа в храни като пилешко месо, мляко, къртофи, тиква, слънчогледови семки, ряпа, водорасли, научни изследвания доказват че приема на тези храни не води до повишаване нивата на 5-HTP. При намалени нива на триптофан организма не може да си набавя достатъчни количества 5-HTP и съответно серотонин, което води до отрицателни последствия за здравето и устойчивостта на нервната система.

5-HTP, за разлика от триптофана, не се съдържа естествено в храната и това води до нуждата да се приема под формата на хранителна добавка.

Африканска грифония (Griffonia simplicifolia) представлява храстовидно, катерливо растение, което спада към семейство Бобови (Fabaceae).

По крайбрежните равнини се развива под формата на храст, който достига височина 2-3 метра. Виреейки в горите, африканската грифония расте като увивно растение по дърветатa. Цветовете й са зеленикави, като периода на цъфтеж се наблюдава през месеците август – октомври. Плодовете на вида са шушулки, които съдържат във всяка половина по 2 семена.

Използвано за ролята си в контролирането на затлъстяването и борбата с болката, Griffonia simplicifolia, лечебно растение от Западна Африка, все повече се утвърждава като естествена алтернатива на химичните антидепресанти, без странични ефекти.

Растението се е използвало в африканската народна медицина като афродизиак, очистително и антибиотик. С него местните народи са лекували диария, повръщане, дизентерия и болки в корема. Листата му се използвали за локално лечение на рани, а сок от тях при заболявания на пикочния мехур и бъбреците и направата на клизма. Отвара от стъблата и листата се е пиела при повръщане и запек.

5-хидрокситриптофанът (5-HTP), открит в семената на растението, е важен елемент за човешкото тяло, който е отговорен за синтеза на серотонин. Високото ниво на серотонин в организма влияе благоприятно на настроението и съня на индивида.

Свойства на африканската грифония

 • повишава настроението по естествен път
 • намалява степента на тревожност;
 • създава усещане за спокойствие и увереност;
 • освобождава напрежението;
 • подтиска симптомите на депресия;
 • премахва стреса.

Поради малкото отрицателни ефекти, резултат от употребата й, тя е предпочитано антидепресантно средство от много пациенти.

Състояния и заболявания, при които се употребява африканска грифония

 • тревожност;
 • депресия;
 • безпокойство;
 • безсъние;
 • мигрена;
 • главоболие;
 • болки в мускулите;
 • с цел регулиране на апетита

Семената на билката контролират апетита чрез увеличение на серотонина в организма, който регулира желанието за прием на храна, понижавайки го. Резултат от това действие е намаляване на теглото при затлъстели хора и същевременно нормализиране телесната маса на пациенти, страдащи от анорексия невроза.

Африканската грифония подпомага дейността на имунната система и намалява риска от сърдечно-съдови неразположения. 5-хидрокситриптофанът в нея участва и в контрола на Болестта на Паркинсон и епилепсията. Билката се включва още в лечението на фибромиалгия.

Leave a Reply

Your email address will not be published.