СПЕШНА СИСТЕМА ПРИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ

В периода на грип, в пика на епидемията, няма как да подмина темата с лека ръка, тъй като изисква спешни мерки и не бива да се пренебрегва сериозността на проблема. За разлика от обикновените настинки, грипът може да има тежки последствия или най-малкото да протече продължително и изтощително. 
Разбира се, най-доброто средство срещу грип, е превенцията и поддържането на имунната система в оптимална форма. Но понякога дори и тези средства не помагат. Когато почувстваме първите симптоми на неразположение, обикновено търсим варианти да се „вдигнем“ и да се почувстваме по-добре, прибягвайки или до препоръчани от някой познат медикаменти и хомеопатични средства (а понякога дори и антибиотици) или сме склонни да се натъпчем по хаотичен начин с всички средства, за които ни дойде наум, но не винаги и това има ефект. Причините са няколко: 

1.    Антибиотиците не действат срещу вирусите – в конвенционалната медицина има практика да се предписват антибиотици едва ли не профилактично, „за да не стане нещо“, макар да е всеизвестен факт, че те нямат антивирусно действие. А при такова приложение, често бактериите развиват резистентност и антибиотикът става неефективен, когато наистина е нужен. Освен това, антибиотиците унищожават полезните бактерии в червата, които са истинските помощници на имунната система.
2.    Използването на средства за понижаване на температурата не помага, тъй като тя е необходима за унищожаването на вируса – вирусите са чувствителни към висока температура, а същевременно имунните клетки се активират от нея. Опасна е само температура над 39.5°С, когато вече има нужда да предприемем действия по понижаването ѝ.
3.    Хомеопатичните средства, също не действат, ако не отговарят точно на симптомите.
4.    Липсва система, въпреки големият набор от средства, които използваме.

Затова днес споделям една изпитана от мен система, заимствана от именити лечители. Тя покрива всичко, което ни е необходимо като реакция, така че да подпомогнем съпротивителните сили на организма, съдържа наистина антивирусни средства и спомага за по-бързото възстановяване. 

1.    На първо място е водата – няма по-добро средство за обезболяване, регулиране на телесната температура и изчистване на организма от вируси и токсини от чистата вода. Малко известен факт е, че 80% от енергията в организма идва от водата. Препоръчително е пиенето на „жива вода“ в Корал-Майн по 50 мл. на килограм тегло (или повече) по време на вирусна инфекция.  За мен това е първото действие, което предприемам. 
2.    Течности – те са нещо отделно от водата. Тъй като често в такова състояние човек губи апетит, особено за белтъчни и мазни храни, което е естествено и не е случайно, все пак не е добра идея да бъде лишен организмът от ценни хранителни вещества. Най-добрият начин да бъдат усвоени е в течна форма. Подходящи течни храни са: смутита с плодове и богати на хлорофил (зеленолистни и микроворасли) съставки; прясно изцедени плодови (от цитруси) и зеленчукови сокове; супи от кореноплодни и кръстоцветни (цвекло, целина, моркови, сладък картоф, карфиол, броколи, брюкселско зеле и др.), зеленчукови бульони, костен бульон, богат на алкални минерали, ефективни срещу грипа. 
3.    Хранителни вещества – не бива да пренебрегваме ролята на протеините, тъй като именно от аминокиселини, съдържащи се в протеините, имунната система изгражда своята защита. Но по-добре те да бъдат по-леки, от растителен произход – бобови и зърнени в комбинация (грах, бял боб, нахут, леща, кафяв ориз, пълнозърнест хляб с квас, лимец и т.н.).
4.    Ферменти – не е случайна традицията за приготвяне на кисело зеле през зимата. Зелевата чорба не е ефективна само при махмурлук, а също и при вирусни инфекции. 
5.    Подправки – всички сгряващи и люти подправки са добре дошли на трапезата ни – джинджифил, хрян, куркума, лют червен пипер, черен пипер, сминдух и др. И не на последно място – класическият чесън, със силно изразено антивирусно действие.
6.    Билки и чайове – лайка, маточина, босилек, градински чай, жълт кантарион, борови връхчета и плодове от хвойна.

Хранителни добавки: 
Тъй като вирусът прониква в нашите клетки през клетъчната мембрана, за да намери подходящи условия за развитието си, от изключителна важност е да укрепим именно мембраните на клетките. Когато вирусът не успее да проникне в тях и остане извън клетките, той става уязвим за имунната система и лесно може да бъде унищожен. Ето защо е важно да имаме стратегия и с подходящи хранителни добавки, която: 
1.    Да укрепва клетъчната мембрана
2.    Да предоставя градивни елементи за имунната система
3.    Да има антивирусно действие

Ето я и изпитаната многократно схема с хранителни добавки: 
1.    Кора от мравчено дърво (Пау Д‘арко, Лапачо), особено в комбинация с мате – антивирусно действие, имунимодулиращо, леко очистващо
2.    Корал сладък корен (Лакриц, Женско биле) – антивирусно, противовъзпалително действие, ефективно при раздразнен стомах, лимфоочистващо, много бърз резултат получавам при кашлица, хрема и натрупване на слуз.
3.    Масло от черен дроб на акула – имуномодулатор, укрепва клетъчните мембрани, източник на витамин А и Д
4.    Корал Цинк – взаимно си подсилват действието, заедно с витамин А, укрепва имунната защита
5.    Чесън на капсули – антивирусно действие, подходящо е, ако не желаеш да миришеш на чесън
6.    Витамин С – противовъзпалително, укрепва имунитета, антиоксидант, антивирусно действие

Други средства: 
Освен вътрешно, можем да помогнем и външно. Към течностите, храната и хранителните добавки, включваме и следните: 
1.    Компреси със счукан черен пипер или синап, поставени на гърдите или на гърлото
2.    Инхалации с лайка или морска сол
3.    Добре е да се постави в паничка до леглото счукан или накълцан чесън – отделя вещества, които инхалирани също имат антивирусно действие, прочиства въздуха от вирусите и предпазва останалите членове на семейството до известна степен. Подобно действие има и здравецът, използван по същия начин.
4.    Натурални масла в ароматни лампи – бор, хвойна или други иглолистни, лавандула, а също и евкалипт за отпушване на носа. 
5.    Редовно проветряване на помещенията 
6.    Йогийско релаксиращо дишане
7.    Медитация и релаксация
8.    И не на последно място – здравословен и качествен сън. Всъщност една от причините за занижения имунитет е недостигът на сън и прекомерният стрес. Затова последните две точки не бива да се пренебрегват. 

Коктейл за спешна помощ: 
Винаги имам в домашната аптечка тези два продукта, които използва ежедневно. При повишена температура, отпадналост, болки и изтощение, реагирам по спешност със следния коктейл, който може да се прилага през един час, докато изчезнат симптомите: 

1.    Пакетче коралови минерали Корал-Майн се разкъсва и се изсипва съдържанието му в чаша топла вода (не гореща)
2.    В същата чаша с вода се добавя и капсула Н-500 или Микрохидрин, като се отваря капсулата и се изсипва само съдържанието. Изпива се наведнъж, а при бебета и деца – колкото изпие бебето/детето. 

* В линковете на хранителните добавки съм предоставила достъп до официалния сайт на Корал Клуб, международен клуб за здраве, от където аз лично използвам хранителни добавки с високи сертификати за качество и регистрирайки се през тези линкове, получаваш 20% отстъпка от цената, безсрочно за всичко, което се предлага на сайта.

Надявам се да ти е било полезно и оставам на разположение за въпроси и коментари. Искрено се надявам грипът да подмине теб и твоите близки, но ако ти е допаднала информацията, може да я споделиш, за да помогне на повече хора.