Тайната на здравето се крие в алкално-киселото равновесие на организма.
Алкално-киселото равновесие на нашето тяло е от особена важност. Организмът постоянно се стреми да уравновеси това съотношение, поддържайки строго определено равнище рН.
От физиологична гледна точка, органите и системите в нашето тялото функционират в рамките на различни нива на рН.
За нормално рН се приемат стойностите:
6.8 – 7.5 слюнка. pH на слюнката съответства на извънклетъчните течности
7.35 – 7.45 кръв; 4.5 – 8.0 урина; 7.5 – лимфа
7.08 – 7.29 съединителна тъкан; 6.9 – мускулна тъкан; 1.6 – 1.8 жлъчен сок
Всеки орган може да изпълнява функциите си оптимално, само при pH в нормалните за него граници. Когато стойностите са извън тези граници, се задействат буферни системи, които да ги върнат в нормалните. Тези буферни системи са специфични молекули, които имат възможност да доставят или отнемат йони, като по този начин променят киселинността на средата според моментната необходимост.
Освен буферните системи, съществуват и други компесаторни механизми, свързани с дихателната система и бъбреците.
Когато механизмите на тялото не успеят да се справят с това – да поддържат алкално-киселинното равновесие, то излиза от нормалните граници(под или над нормата) и се получава ацидоза(прекалено кисела среда) или алкалоза(прекалено алкална среда. Тогава организмът ни не може да функционира пълноценно и може да възникнат много сериозни заболявания.
Прекалено киселото рН ниво на тялото може да доведе до много сериозни здравословни проблеми като рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет, остеопороза и киселини.
Организмът на много хора се намира в закислено състояние в следствие неправилното хранене, стрес и замърсена околна среда.
Основните течности и продукти, които ние употребяваме, са кисели. Например захар, брашно, газирани напитки, имат pH = 3. Консумирането на твърде големи количества месо, млечни продукти, кафе, алкохол и други „вкисляващи“ средата ни храни, може да наклони везните на баланса в тялото ни към ниските стойности на рН, тоест към кисела среда.
Стресът също прави тялото ни по-кисело. Когато прекарваме много време облени в отрицателни мисли и неприятни емоции като страх, гняв и ревност, това се отразява зле на телата ни. В тези случаи дори и най-алкалната диета няма да върне баланса в организма ни, докато не се погрижим за нивата на негативни чувства в него.
Смята се, че киселата среда е една от основните причини за разрушаване на клетките и повреждането на тъканите, развиване на болести и стареене, и завишаване на болестотворните организми. В кисела среда до клетката не достига хранителен материал, разрушава се мембраната.
Немският биохимик и физиолог Ото Варбург, удостоен през 1931г. с Нобелова награда по физиология и медицина за откритие на природата и механизма на действие на дихателните ферменти, доказал, че при недостиг на кислород (кисела среда – pH <7.0) в тъканите настъпва изменение на нормалните клетки към злокачествени.
Ученият е открил, че раковите клетки губят способност за развитие в среда, наситена със свободен кислород, с показател pH = 7.5 и повече. Това значи, че когато течностите в организма са кисели, се стимулира развитие на рак.
Негови последователи през 60–те години на миналото столетие доказали, че всяка патогенна флора губи способност да се размножава при pH = 7.5 и повече, и нашата имунна система лесно се справя с каквито и да са агресори!
Добрата новина! Консумирането на повече пресни зеленчуци и плодове (с по-ниско съдържание на фруктоза) може да ни върне към нормалните граници на рН в организма ни.
Алкализиращи храни: Броколи, салати, зеле, марули, магданоз, спанак, карфиол, целина, тиквички, чесън, кълнове, маслини, авокадо, банан, грейпфрут, лимон, домати, сухи плодове и други
Много важно! За запазването и поддържането на здравето, на нас ни е необходима алкална вода (pН=7.5 и повече).
Корал-майн, Хидросел, Микрохидрин или Н-500 алкализират водата, и още променят нейния редукционно-възстановителен потенциал, нейната структура и я превръщат в „жива“ вода.
Leave a Reply